Založ si blog

Zhodnotenie roka 2011 na hrade Lietava

 

V mesiacoch december – január sa starý rok stretáva s novým a vtedy sa väčšina z nás poohliadne po tom čo bolo a súčasne rozmýšľa o ďalších plánoch. Presne takto to vníma a prežíva aj Združenie na záchranu Lietavského hradu . Pri bilancovaní roku 2011 si veru zhlboka povzdychneme, lebo rozsah prác vykonaných v tomto roku bol najväčší čo do stavebnej činnosti počas existencie združenia. Rok sa začal smelými plánmi a vďaka priaznivému počasiu sa už v mesiaci Marec začalo stavať doposiaľ najvyššie lešenie, aké bolo na hrade postavené. Následne sa začali stavebné práce  na múre koridoru stredného hradu a súčasne v Kinižiho paláci sa začal najrozsiahlejší archeologický výskum v dejinách záchrany hradu. Ten bol ukončený až pri obnovenej piatej bráne, čím sa získal zaujímavý prechod celým stredným hradom.

Archeologický výskum pokračoval v objekte prednej brány, kde sa znížil zával. Vďaka tomu zásahu bola objavená strážnica veže zo základom kachľovej pece. V rámci ďalších stavebných prác sa nám podarilo zastabilizovať následne tieto časti : Firma MGM zastabilizovala východnú stenu pozdĺžnej bašty ako aj  časť zachovaného severného múru kaplnky. V rámci zvýšenia bezpečnosti návštevníkov sa partia Morava pustila do práce na odstránení nebezpečnej vstupnej časti hradu, čo sa jej po náročnej práci podarilo. Ďalšie stavebné práce pokračovali do neskorej jesene, kedy sa podarilo stabilizovať časť gotickej brány horného hradu, severného dolného opevnenia a bolo obnovené poškodené oblé nárožie pod erbom Pavla Kinižiho. Výkopové práce boli plánované aj v hradnej studni. Tú sa však podarilo prehĺbiť len o necelý meter. Bolo to vďaka ,,dobroprajným“ občanom, ktorý navštívili Lietavský hrad nie za účelom pomôcť, ale škodiť a v skutku ukradli všetko čo sa dalo. Od horolezeckých lán, motorovej píli, elektrických agregátov, studňového navijaku, ba dokonca aj lopaty. Preto im zo srdca prajeme aby sa s nimi čo najviac narobili.

„Čerešničkou na torte“ v množstve vykonaných prác bol zrekonštruovaný drevený gotický strop starej brány, z ktorého sa vybudovalo nové spojovacie schodisko medzi poschodiami tejto veže. Na záver sezóny združenie osadilo dočasné bezpečnostné zábradlie v priestore kaplnky. Práve pri kaplnke sa podarilo nájsť najkrajšie archeologické nálezy vo forme zbytkou keramických kachlíc vyobrazujúcich svetské motívy ako napríklad : Svätý Martin delí svoj plášť a žehnajúceho Krista. Aj takýmto spôsobom sa nám hrad na záver pekne odvďačil za vytrvalú ťažkú prácu.


Práca Združenia na záchranu Lietavského hradu však v roku 2011 nespočívala len čisto na rekonštrukcii hradu. Aktivity združenia sa dotýkali aj kultúrneho života. Vo februári sa uskutočnil ďalší ročník obľúbenej akcie „Valentín aj pre nezamilovaných“ a v auguste sa podarila organizácia druhej svätej omše v priestoroch hradu. Omšu celebroval pán Dekan Stanislav Belák, ktorý na naše potešenie prisľúbil ju uskutočniť i v roku 2012. Práve vďaka tejto sv. omši si mnohí ľudia aj z okolitých obcí nájdu čas pozrieť hrad na vlastné oči a vidieť, ako sa na ňom postupne pracuje.  V deň výročia vzniku združenia sme zorganizovali tradičný Deň otvorených dverí so známym historikom Pavlom Dvořakom.

Hrad neobišiel ani pán minister kultúry Daniel Krajcer , ktorý prisľúbil pri obnove hradu pomoc. Na politickej scéne sa však udiali nečakané zmeny. Padla vláda a tak v roku 2012 uvidíme či sľub pomoci zostane len v rovine plánov, alebo sa zrealizuje do skutočnej reálnej podoby. Na záver chceme poďakovať partnerom, ktorý nás významne podporili : Nadácia VUB, Ministerstvo kultúry SR, Nadácia Pontis, Calmit – CLL Lietavská Lúčka, obec Lietava, Lietavská Svinná-Babkov, všetkým darcom ktorý svoje 2% venovali nám ako aj všetkým dobrovoľníkom ktorý sa prác na hrade zúčastnili.

 

Život na hrade Lietava v roku 2012

18.12.2012

Úvod roka v mesiaci február sa niesol v duchu tradičného kultúrneho podujatia „Valentín aj pre nezamilovaných“. Táto akcia je obľúbená medzi verejnosťou, čoho dôkazom je vysoká návštevnosť. Tohoročná príprava tejto akcie bola o to náročnejšia pretože sme sa museli popasovať s bohatou nádielkou snehu. Na pomoc nám prišli trenčianski záchranári, ktorí [...]

Praktická aplikácia metakaolínu pri konzervácii Lietavského hradu

14.12.2012

PRACTICAL APPLICATION OF METAKAOLINN AT THE PRESERVATION OF LIETAVA CASTLEThe paper presents use of mixture of metakaolin and lime as alternative hydraulic binder added to the lime mortar intended for the preservatiaon of historic masonry. It further reviews selected results of previous findings about of historical mortars containing metakaolin in some European countries. The theoretical findings [...]

Združenie za záchranu Lietavského hradu získalo ocenenie

13.09.2012

Prestížnu cenu získalo za svoje aktivity Združenie na záchranu Lietavského hradu. Prevezmú si ju tento piatok 14. septembra 2012. LIETAVA. Výročnú cenu za rok 2011 v kategórii Akcia, podujatie za komplexné aktivity pri záchrane Lietavského hradu si 14. septembra prevezmú Ľubomír Chobot, riaditeľ združenia, a Aleš Hoferek, člen správnej rady združenia. Ocenenie im odovzdajú [...]

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Peter Pellegrini

Podpredsedovia alebo Šutaj Eštok. Nový šéf Hlasu bude známy na prelome mája a júna

20.04.2024 13:07, aktualizované: 13:40

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 11
Celková čítanosť: 152191x
Priemerná čítanosť článkov: 13836x

Autor blogu

Kategórie