Založ si blog

Život na hrade Lietava v roku 2012

 

Úvod roka v mesiaci február sa niesol v duchu tradičného kultúrneho podujatia „Valentín aj pre nezamilovaných“. Táto akcia je obľúbená medzi verejnosťou, čoho dôkazom je vysoká návštevnosť. Tohoročná príprava tejto akcie bola o to náročnejšia pretože sme sa museli popasovať s bohatou nádielkou snehu. Na pomoc nám prišli trenčianski záchranári, ktorí prerazili terénnymi autami prístupovú cestu až k hradu a vyviezli nám všetky potrebné veci na realizáciu akcie, ktorá sa tak ako každý rok niesla v príjemnej priateľskej atmosfére.

Pracovná sezóna na hrade bola zahájená v mesiaci apríl, kedy sme začali stavať náročné lešenie v interiéri Podkovitej veže. V prvom rade bolo nutné zabezpečiť príjazdovú plošinu, ku ktorej sa až potom začalo stavať lešenie. V tomto mesiaci práce prebiehali aj vo veži starej brány, kde sa začala montovať konštrukcia budúcej podlahy na gotickom strope.

V mesiaci máj sme pokračovali v stavbe lešenia, ktoré sme už postavili do úrovne 4. poschodia, kde bola naplánovaná stavebná činnosť. Tradične už niekoľko rokov sa v mesiaci máj koná dva týždne pred maturitami odborná prax študentov SPŠ Samuela Mikoviního z Banskej Štiavnice. Náplňou ich praxe bolo špárovanie muriva vápennou maltou a začal sa v objekte Veľký rondel archeologický výskum priestoru spojovacieho mosta medzi stredným a horným hradom.

Mesiac jún začal tradičným dňom detí, kedy obec Lietava v areáli hradu zorganizovala záverečnú zábavu akcie „Cesta rozprávkovým lesom“. V tento istý deň sa vo večerných hodinách uskutočnil hudobný JAM festival alternatívnej hudby založenej hraním na netradičných nástrojoch ako sú bongo a píšťaly. Pracovne sme tento mesiac začali konzultáciou s metodikom a statikom, ktorí riešili v odbornej rovine postup budúcich stabilizačných prác na Podkovitej veži. Plán prác bol rozdelený na tri etapy avšak ešte pred samotným zásahom bolo nutné budúce stavenisko uzatvoriť pred verejnosťou z bezpečnostných dôvodov. V prvej etape bol priestor zásahu vyčistený a vyrobili sa drevené kaslíky. Tie boli následne zamurované a tak sa zastabilizovala spodná časť 4 poschodia. V júni prebehla aj tradičná akcia „Naše mesto“. Jedná sa o akciu firemného dobrovoľníctva, ktoré súbežne prebiehalo na celom Slovensku pod záštitou Nadácie Pontis. V rámci tejto akcie sa riešilo odvodnenie dvoch nádvorí.

V prázdninovom čase v mesiaci Júl sa pomocou špeciálneho prístroja skenovali múry. Dokončilo sa odvodnenie hlavného nádvoria, osadilo sa nové spojovacie schodisko vo veži starej brány a dokončila sa podlaha gotického stropu. V tento mesiac sa spustili aj stavebné práce na severnom strednom obrannom múre, kde bolo nutné zamurovať veľkú kavernu a obnoviť špalety a záklenok okna. Celý zásah bol úspešne ukončený v polovici mesiaca august, v ktorom sa konali aj dve kultúrne podujatia. Každoročne organizujeme vždy prvú augustovú nedeľu „Svätú omšu“ a najbližšiu sobotu k 20.augustu, na deň výročia vzniku združenia, organizujeme „Deň otvorených dverí“ pre verejnosť so zaujímavým programom.

Stavebná aktivita pokračovala v druhej etape na Podkovitej veži v obnovení špaliet a záklenku severného okna poschodia a v zamurovaní kaverny renesančného krbu. Koncom augusta sa spustila aj tretia etapa, v ktorej sa stabilizovala časť koruny Podkovitej veže. V nej boli stabilizované formou premurovania tri podstrešné okná, pričom do jedného okna musel kamenár v mesiaci september vyrobiť nový kus ostenia. Združenie za svoju 13.-ročnú aktivitu získalo prestížne ocenenie odborného časopisu Pamiatky a múzeá, ktoré zástupcovia združenia prevzali 14. septembra v novo zrekonštruovanej budove Reduty v Bratislave. Ďalším úspechom bolo pre združenie zorganizovanie pracovnej dielne – Workshopu, kde sa premiérovo použil pri záchrane hradu špeciálny prípravok Metakaolín. Je to stavebná prímes do malty, ktorá nahrádza cement, lebo ten sa pri stavbe hradu nepoužíval. Metakaolín je síce v dnešnej dobe nový prvok, ale výskumom sa zistilo, že sa úspešne používal už v neskoršom staroveku.

Podľa starých zvyklostí sa murovanie vápennou maltou vykonáva len od Juraja 24.apríla do Václava 30. septembra. Na základe týchto overených zvyklostí sme jeseň na hrade v mesiacoch október a november venovali už len nasledujúcej činnosti: bola zatrávnená koruna veže starej brány, boli dovezené nové kamenné bloky budúceho nárožia prvej brány, demontovalo sa lešenie a upratali sme areál pred oddychovým zimným obdobím.

Rok 2012 na prvý pohľad po finančnej stránke nevyzeral dobre, ale aj napriek tomu sa práce na hrade nezastavili. Špeciálne poďakovanie za to na záver preto patrí našim sponzorom : Ministerstvo kultúry SR, Ing. Miroslav Kunsch, SSE – Stredoslovenská energetika, Nadácia Pontis, Nadácia Tatra banka, obec Lietava a Lietavská Svinná-Babkov, spoločnostiam Calmit, CLL. – Lietavská Lúčka a.s, Ekospol a.s., firme MikroStep – Mis a všetkým ďalším súkromným darcom ( 2% z daní a ostatní ), ktorí svojím gestom ukázali, že im nie je ľahostajný tak ako nám osud Lietavského hradu.

 

Ľubomír Chobot, Vladimír Peťo

 

Celá obrazová prezentácia je dostupná na tejto webovej adrese :

http://lietava.rajce.idnes.cz/Prezentacia_prac_2012

 

Praktická aplikácia metakaolínu pri konzervácii Lietavského hradu

14.12.2012

PRACTICAL APPLICATION OF METAKAOLINN AT THE PRESERVATION OF LIETAVA CASTLEThe paper presents use of mixture of metakaolin and lime as alternative hydraulic binder added to the lime mortar intended for the preservatiaon of historic masonry. It further reviews selected results of previous findings about of historical mortars containing metakaolin in some European countries. The theoretical findings [...]

Združenie za záchranu Lietavského hradu získalo ocenenie

13.09.2012

Prestížnu cenu získalo za svoje aktivity Združenie na záchranu Lietavského hradu. Prevezmú si ju tento piatok 14. septembra 2012. LIETAVA. Výročnú cenu za rok 2011 v kategórii Akcia, podujatie za komplexné aktivity pri záchrane Lietavského hradu si 14. septembra prevezmú Ľubomír Chobot, riaditeľ združenia, a Aleš Hoferek, člen správnej rady združenia. Ocenenie im odovzdajú [...]

Zhodnotenie roka 2011 na hrade Lietava

26.01.2012

V mesiacoch december – január sa starý rok stretáva s novým a vtedy sa väčšina z nás poohliadne po tom čo bolo a súčasne rozmýšľa o ďalších plánoch. Presne takto to vníma a prežíva aj Združenie na záchranu Lietavského hradu . Pri bilancovaní roku 2011 si veru zhlboka povzdychneme, lebo rozsah prác vykonaných v tomto roku bol najväčší čo do stavebnej [...]

Britain Clinton

Brusel chce uľahčiť život v Británii aj mladým Slovákom. Použije na nich Londýn dvojaký meter?

23.04.2024 14:00

Európska komisia by rada zmäkčila nepríjemné dopady brexitu na občanov členských štátov EÚ vo veku do 30 rokov. Aký postoj zaujali politici v Londýne?

Reedukačné centrum Bystričany

PS vyzýva na zatvorenie reedukačného centra v Bystričanoch. Dochádzalo tam údajne k sexuálnemu násiliu

23.04.2024 13:36

Predstavitelia Progresívneho Slovenska realizovali vlastný prieskum zariadenia, v ktorom podľa ich slov dochádza k porušovaniu pravidiel.

medveď

Odstrelom problémového medveďa v L. Mikuláši sa bude zaoberať enviropolícia

23.04.2024 12:55

Občianska iniciatíva My sme les spochybňuje, že pri Liptovskom Mikuláši došlo k usmrteniu správneho medveďa.

Pellegrini

Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho

23.04.2024 12:36, aktualizované: 13:08

Udalosťou sa zaoberá česká Bezpečnostná informačná služba a ďalšie úrady.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 11
Celková čítanosť: 152207x
Priemerná čítanosť článkov: 13837x

Autor blogu

Kategórie